10/02/2015

'Altijd met lege handen durven staan'

 jaarlijstje_hannah_2012_schaduwkind_thomese.jpg  

"Vandaag een schutting geplaatst." Het is de eerste zin van Schaduwkind, een boek van P.F. Thomése dat in 2003 verscheen. Het is vanaf die eerste zin dat ik werd gegrepen door een even uitputtende, compacte als reddeloze poging van de schrijver om woorden te vinden voor iets waar geen woorden voor zijn. P.F. Thomése verloor zijn pasgeboren dochter Isa aan de dood. P.F. Thomése zocht in alle hoeken van zijn hoofd, herinnering, liefde en taal, naar het stuk van zichzelf dat zich zo definitief van hem had verwijderd.

Het allerergste... Schaduwkind is een prachtige ode aan het leven; aan het ouderschap en ouderliefde, dat zeker ook. Omdat ze zo mooi zijn hieronder enkele passages die me bijzonder troffen (maar lees toch vooral het boek zelf). 

  • "Eindelijk was ik bij het begin begonnen, hoorde ik van Parker: 'Je hebt je kind geboren zien worden man, dichterbij kun je niet komen.' En inderdaad, het leek wel of ik zelf zojuist geboren was. Maar het was meer dan mijzelf, het was mijn kind. Wat ik had gekend, was weggevaagd, ik herkende niets terug. Alles ging opnieuw bestaan. Eindelijk had ik de wereld in handen gekregen." 
  • "Je bestelde kruiken, warme doeken. Schone lakens voor je bloedende moeder. Je eiste al het beschikbare leven voor je op. Je navelstreng moest worden afgebonden, want je was op aarde neergedaald om een plek voor jezelf te vinden. Je was hier naartoe gekomen om te blijven. Om hier voor altijd te zijn." 
  • "Terugblikkend is er niets van een 'tot hier' te bekennen. De secondes tuimelen weg in de ravijnen, in no time gaapt er een gat van altijd en eeuwig. Hier aangekomen, hier op deze stoel naast het lege bedje, is er ineens niets anders meer, niets anders meer dan niets."
  • "Niet iets proberen vast te houden dus, ook het mooiste niet, juist het mooiste niet. Het steeds proberen los te laten, steeds bijtijds de verwijdering onder ogen zien. Altijd met lege handen durven staan, dan kun je beter vangen als het nodig is." 

 

> Het boek Schaduwkind is hier te koop.