30/05/2015

Een ode aan De Zonnesteen / het luisterend oor

IMG_7807.jpg

"Meer mensen zouden ons moeten kennen", zegt iemand in het boek dat ik dit voorjaar maakte voor, met en over de vrijwilligers van De Zonnesteen. Daar ben ik het heel erg mee eens. Iedereen zou De Zonnesteen moeten kennen. De Zonnesteen is een inloophuis voor mensen die in hun leven te maken hebben met kanker, het is een organisatie in Zwolle (binnenkort in Hattem) die door meer dan twintig vrijwilligers op bewonderenswaardige wijze draaiende wordt gehouden.

Voor al die vrijwilligers en voor het bestuur van De Zonnesteen verzorgden kok Martijn Goeman en ik een avond, waar naast heel lekker eten, het levensverhaal van De Zonnesteen centraal stond. Om dat verhaal boven tafel te krijgen, zocht ik antwoord op de vragen: welke betekenis geef jij aan je werk als vrijwilliger en welke betekenis heeft dat werk voor jou? Tussen de gangen van de verschillende gerechten door, fotografeerde ik de oren van de aanwezigen. De achterliggende gedachte: een goed luisterend oor is het beste dat de vrijwilligers van De Zonnesteen te bieden hebben.

De antwoorden op de genoemde vragen zijn, net als de gefotografeerde oren, terug te vinden in het boek, dat ik met behulp van Aukje Litjens (vormgeving) maakte. De quotes die in het boek staan geplaatst op de pagina’s waar ook de oren zijn afgedrukt, vertellen welke betekenis de Zonnesteen-vrijwilligers geven aan hun werk. Op de pagina’s zonder oren, valt te lezen wat het werken voor De Zonnesteen diezelfde vrijwilligers geeft. Zo heb ik de wederkerigheid en daarmee de waarde van het contact bij De Zonnesteen willen uitdrukken. En passent blijkt, kijkend naar alle oren, hoe uniek, kunstig en persoonlijk dit onderdeel van het menselijk lichaam eigenlijk is.

  • Het zogenaamde Oren-boek, van en voor de vrijwilligers van De Zonnesteen is hier gratis in te zien. Mocht u zelf een exemplaar van dit boek wensen, neem dan via info@mijnverhaal.eu contact met mij op. Tegen vergoeding van de druk- en portokosten zorg ik dat een exemplaar bij u thuis wordt bezorgd.