22/01/2015

'Het is mooi om ouderen zo gelukkig te zien'

poster13x.jpg

Onlangs was ik aanwezig bij de presentatie van Jong Belegen Historie, een herinneringsproject dat ik begeleid had, een project waarin eerstejaars studenten van het Deltion (mbo in Zwolle) op zoek gingen naar jeugdherinneringen van ouderen, om die vervolgens te spiegelen aan en te vergelijken met herinneringen uit hun eigen jeugd. Het resultaat van dit project, 21 gespiegelde jeugdherinneringen, afgedrukt als poster, werd gepresenteerd.

Daarnaast hielden de studenten een dankwoord, waarin ze reflecteerden op de verschillende ontmoetingen met de ouderen, bij hen thuis, op school, in de stad en bij Historisch centrum Overijssel. In het bijzonder geraakt was ik door het dankwoord van Laura, Lisanne, Koen, dat ik met hun toestemming hieronder publiceer

"Mevrouw Bakker heeft een vervelende jeugd gehad. Haar tante stond er op een gegeven moment alleen voor en vroeg aan de moeder van mevrouw Bakker of een kind van haar bij haar in huis mocht komen wonen. Dat werd dus mevrouw Bakker.. Niet veel later kreeg ze werk in Ruinerwold in een café. Waar ze ook bij in trok. Maar de eigenaar was vaak onder invloed van drank en Mien moest soms zelfs 's nachts op straat lopen met de baby, omdat de eigenaar en zijn vrouw weer eens ruzie hadden.. Dit had natuurlijk ook veel impact op haar..

Na een poos daar gewerkt en gewoond te hebben, vertelde iemand haar dat de huisarts in De Wijk (Drenthe) iemand zocht om voor de kinderen te zorgen/schoon te maken etc.. Mien bedacht zich geen moment en besloot naar De Wijk te vertrekken. Dit vond de eigenaar van het café niet leuk, maar dit keer besloot Mien voor zichzelf te kiezen. Daar heeft zij een fijne tijd gehad. Ondanks dat er natuurlijk wel wat minder leuke dingen gebeurde. Maar dat hoorde er bij. Mien ontmoette in die tijd ook haar man Johan waar ze onwijs veel steun en toeverlaat aan heeft.

Wij hebben veel bewondering voor deze twee onwijs sterke mensen. Het is mooi om ouderen nog zo gelukkig te zien. Tegenwoordig scheiden mensen sneller. Maar mensen zoals Mien en Johan laten zien dat echte liefde bestaat. Johan staat altijd voor Mien klaar en helpt wanneer het nodig is. Het zijn twee bijzondere mensen waar wij veel van geleerd hebben. Ze hebben ons veel advies gegeven en waren vanaf dag 1 al heel open. Uit elk woord konden wij op maken  dat we moeten genieten van het leven dat we nu hebben. Lieve Mien en Johan, bedankt voor het meedoen aan ons project. En maak je maar geen zorgen, wij gaan zeker doorleren hoor."

 *De namen in dit verhaal zijn om reden van privacy gefingeerd