22/05/2015

'Ik wens je heel veel papa toe'

Ik wens je heel veel papa toe

MijnVerhaal maakt al jaren mooie documenten, boeken, video´s, websites. Een deel van die levensverhalen is terug te vinden op deze website. Maar een groot aantal documenten heb ik niet toegevoegd aan mijn portfolio. Dat heeft vooral te maken met privacy. De meeste MijnVerhalen zijn bedoeld voor vrienden en familie van de geportretteerden, voor een selecte groep mensen. Een voorbeeld daarvan is de video die ik recentelijk in samenwerking met René Eijsink (check zijn werk!) maakte voor een jonge weduwe.

Zij wilde voor haar drie kinderen, een mooi document maken met de video’s, foto’s en muziek van haar plotseling overleden man. Ze wilde herinneringen aan een rijk en onvoltooid leven vastleggen. Bijzonder aan het eindresultaat vond ik vooral de gesproken introductie die op haar initiatief werd toegevoegd aan de film. Om aan te geven hoe ontroerend en betekenisvol het werk van MijnVerhaal dikwijls is, plaats ik – met toestemming - haar woorden hieronder.

Lieverds,

15 jaar geleden begon een bijzonder en eigenzinnig liefdesverhaal. Het verhaal van papa en mama. Wat was het mooi, en intens. Intens omdat het niet altijd makkelijk was. Maar wel vol leven! Papa: energiek, dapper, avontuurlijk en eigengereid. En ik: minstens zo eigengereid, ondernemend, lief en stoer. Samen maakten we mooie avonturen mee, grote en kleine, ver weg en dichtbij. Maar het mooiste avontuur waren we net begonnen. Dat zijn jullie. Drie heel bijzondere, prachtige kindjes. Drie kindjes van papa en mama.

Papa is niet de papa van alledag. Die met ons eet, die je voorleest als je gaat slapen, op je moppert als je je speelgoed niet opgeruimd hebt of een boot maakt van de bank. Waar is hij dan wel, hè? Is hij op de maan, of is hij een ster of is hij altijd en overal, zoals hij zelf dacht. Ik zie dat hij in jou is, in jullie alle drie. Bij ieder op een andere manier. Straks zie je in deze film de mooiste beelden van papa. Ik hoop dat je papa heel dichtbij kan voelen. Ik wens je heel veel papa toe.

Dikke kus van mama